dimecres, de gener 02, 2008

PARC BOTÀNIC

L’Oposició planteja sortides a la indecisió i la incapacitat del Govern
La rendibilitat del Parc Botànic ha de ser social i no econòmica

Davant les insòlites declaracions dels tres caps del Govern municipal de Salou sobre el Parc Botànic, on literalment diuen que “no saben que fer” amb aquest equipament verd públic en construcció,  els grups municipals de l’Oposició, FUPS i PP, van manifestar el següent: 


1.- El Govern demostra una vegada més la seva falta d’imaginació i una greu ineficàcia alhora de  donar un us i un destí a un dels equipaments verds públics municipals de més singularitat dins el nucli urbà com és el Parc Botànic. 


2.- Aquesta incompetència en la recerca d’un adequat aprofitament d’aquest extraordinari espai verd, demostra també una manca de visió per aportar solucions vàlides i una lamentable incapacitat per gestionar-lo. 


3.- El ciutadà ja té la percepció que darrera un “no saber que fer” com el llançat pel Govern, s’amaga un estat permanent de debilitat per fer front i resoldre els reptes, problemes i dificultats de la ciutat, que requereixen sempre d’una acció decidida i no d’evasió i d’amagar el cap sota l’ala, encolomant el mort als altres, com fa l’actual Govern.   


4.- Deixar clar que qui ha rebatejat aquest espai verd és el govern, ja que en la presentació del projecte per part de l’anterior govern i els arquitectes paisatgistes autors del projecte, es va qualificar com Parc Botànic i no Jardí Botànic. Això demostra l’atenció que l’actual govern prestava a la gestió municipal del moment. 


5.- Com que aquest govern demana socors a la població perquè li facin viable un projecte que se’ls escapa de la seves mans, nosaltres, els grups a l’oposició FUPS i PP, assumim el repte i anunciem que participarem a la convocatòria del concurs d’idees per donar una solució vàlida i viable tant pel que fa a trobar uns usos adequats com per a la gestió del Parc Botànic, més enllà del que el propi projecte ja preveia i que volem recordar per si serveix d’inspiració al govern municipal. Aquest equipament tenia una triple funció:

- Primer, dins l’àmbit urbanístic, com a important espai verd per a l’esbarjo públic que forma part d’un projecte més ambiciós amb la implantació d’un imponent conjunt arbrat i enjardinat que uneix dos grans vials d’entrada a Salou, vial a Cambrils i autovia Salou-Reus, oferint una imatge extraordinària als visitants i formant un gran pulmó verd urbà.

- Segon, dins l’àmbit de la projecció turística, pretén oferir una nova oferta lúdica amb la visita d’un espai amb més de 500 espècies autòctones catalogades. 

- I tercer, dinamitzar i dotar a aquest espai únic d’un sentit didàctic oferint visites culturals i escolars on conèixer una sèrie d’espècies vegetals tot sensibilitzant els visitants sobre el valor de la natura i el medi ambient.  


6.- En definitiva, nosaltres no contemplem aquest espai des d’un punt de vista estrictament material i de rendibilitat econòmica com fa govern municipal, pel qual preval més la despesa en el seu manteniment abans que la seva funció pública, turística i educativa. Per nosaltres, els espais recuperats per a la implantació d’equipaments verds, com el cas del Parc Botànic, tenen una funció social i, per tant, la seva rendibilitat també ha de ser social. Algú ha posat mai en tela de judici la rendibilitat econòmica de la zona enjardinada del passeig de Jaume I o del parc municipal de Carles Buigas?


7.- No obstant, aquesta visió del Govern municipal no ens estranya gens. No ens estranya que no sàpiga què fer amb un espai verd públic si la seva política urbanística no és esponjar i equilibrar el territori dotant-lo de zones verdes, sinó de requalificació d’usos per construir més pisos.  


8.-  Tanmateix, denunciem la incoherència dels partits que ara governen, PSC, CiU i Pablo Otal, ja que tots ells van votar a favor del Parc Botànic per considerar-lo positiu. Esperem que aquest futur incert que proclama el Govern sobre el Parc Botànic no sigui l’antesala del seu abandonament.